Trzeci etap kulinarnego rajdu rowerowego „Opolskie na Rowery – Smaki Opolszczyzny”

W dniu 09.08.2025 r. odbył się trzeci etap kulinarnego rajdu rowerowego „Opolskie na Rowery – Smaki Opolszczyzny”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego i dofinansowanego z budżetu Samorządu Województwa Opolskiego.

Uczestnicy wydarzenia mieli okazję skosztować lokalnych i tradycyjnych produktów, przygotowanych przez regionalnych producentów,
w tym:

- tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem lub z masłem oraz kołacza śląskiego z Piekarni Cukierni Kotarski z Zębowic,

- serów kozich w zagrodzie edukacyjnej Aleksandry Wierszak,

- miodów, olejów, musztard oraz wody smakowej z zielonym ogórkiem w zagrodzie edukacyjnej „Leśne Skrzaty” Małgorzaty Tarary w Kadłubie Wolnym,

- tradycyjnego śląskiego obiadu (kluski, modra kapusta, rolada wołowa, kompot z pigwy) w gospodarstwie agroturystycznym u Teresy Warzecha w Radawiu.

Zwieńczeniem trasy była wizyta uczestników rajdu na pikniku organizowanym w ramach projektu „W Łące legend tysiące”, realizowanego z programu Działaj Lokalnie przez KGW Wsi Łąka

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym producentom oraz uczestnikom wydarzenia za udział w rajdzie i wspólne promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu.

Wróć na początek strony