Potrawy regionalne
-
zupa z nudlami lub einlaufem – rosół z makaronem lub lanym ciastem,
-
rolada z modrą kapustą (blaukraut) i kluskami śląskimi,
-
kołocz śląski, (ciasto drożdżowe z posypką i nadzieniem – z serem, makiem,
-
jabłkiem lub suche),
-
zupy: siemioniotka, rybna, grochowa, grzybowa,
-
kompot z suszonych owoców,
-
mołcka - śląskie danie wigilijne,
-
makówka – śląskie danie wigilijne,
-
szpajza – deser z jajek
-
kreple - paczki,
-
chrust – faworki,
-
kartoffelsalat (w niektórych miejscowościach szałołt)– sałatka ziemniaczano-jarzynowa – potrawa, której nie mogło zabraknąć na żadnym przyjęciu.
-
wodzionka (Brotzupa) lub germuka – zupa z chleba,
-
żur – zupa na zaczynie z maki żytniej,
-
krupnioki, zymloki, leberwurst, presswurst – tradycyjne wyroby po świniobiciu,
-
ser smażony (szmorkejza, szmora) – przegliwiały biały ser przesmażony z kminkiem,
-
czosnkiem lub bez dodatków smakowych,
-
Eintopf – gęsta zupa, z dodatkiem warzyw oraz mięsa,
-
panćkraut z żeberkami – masa ziemniaczano – kapuściana, podawana z gotowanymi żeberkami.
-
Polywka