Ślaski Turniej Kulinarny.jpeg zupa rosół.jpegtradycyjne obiady.jpeg

  •  zupa z nudlami lub einlaufem – rosół z makaronem lub lanym ciastem,   

  •  rolada z modrą kapustą (blaukraut) i kluskami śląskimi,

  • kołocz śląski, (ciasto drożdżowe z posypką i nadzieniem – z serem, makiem,

  • jabłkiem lub suche),

  • zupy: siemioniotka, rybna, grochowa, grzybowa,

  • kompot z suszonych owoców,

  • mołcka - śląskie danie wigilijne,

  • makówka – śląskie danie wigilijne,

  • szpajza – deser z jajek

  • kreple - paczki,

  • chrust – faworki,

  • kartoffelsalat (w niektórych miejscowościach szałołt)– sałatka ziemniaczano-jarzynowa – potrawa, której nie mogło zabraknąć na żadnym przyjęciu.

  • wodzionka (Brotzupa) lub germuka – zupa z chleba,

  • żur – zupa na zaczynie z maki żytniej,

  • krupnioki, zymloki, leberwurst, presswurst – tradycyjne wyroby po świniobiciu,

  • ser smażony (szmorkejza, szmora) – przegliwiały biały ser przesmażony z kminkiem,

  • czosnkiem lub bez dodatków smakowych,

  • Eintopf – gęsta zupa, z dodatkiem warzyw oraz mięsa,

  • panćkraut z żeberkami – masa ziemniaczano – kapuściana, podawana z gotowanymi żeberkami.

  • Polywka     

Wróć na początek strony